Josée Niekus

Sinds 2008 werk ik als kunstzinnig therapeut bij het Therapeuticum Utrecht. Mijn interesse in kunstzinnige therapie vindt zijn oorsprong in het heilzame effect van kunst op de mens. Na een opleiding in de hotelbranche heb ik tien jaar in Buenos Aires aan een project gewerkt voor ex-drugsgebruikers. Zij kregen de mogelijkheid terug te keren naar de maatschappij, kunst was daarbij het hulpmiddel. Terug in Nederland heb ik de opleiding voor kunstzinnige therapie gedaan. Naast het Therapeuticum werk ik in een antroposofische instelling voor verslavingszorg als kunstzinnig therapeut en beeldend coach. 

 

Het boeit me om bij volwassen en kinderen te zien hoe ze zich ontwikkelen en zich bewust worden tijdens de therapie. Om bijvoorbeeld bij volwassenen een biografieserie te doen en daarin de ontwikkelingslijnen zichtbaar te maken, geeft mij een enorme voldoening. Met kinderen werken geeft een extra dimensie aan mijn werk, ik kan bijdragen aan hun dagelijkse ontwikkeling en geniet van hun speelsheid en creativiteit. In mijn vrije tijd speel ik actief tennis en ben veel in het museum, filmhuis of theater te vinden.

 

Zorgprogramma’s Therapeuticum Utrecht

In het afgelopen jaar hebben we op het Therapeuticum Utrecht hard gewerkt aan het ontwikkelen van zorgprogramma’s. Door het samenwerkingsverband dat we zijn aangegaan in de “GEZ Binnenstad” (1ste lijn samenwerkingsverband GEZond Binnenstad) hebben we de financiële mogelijkheid gekregen om daar aan te werken. Graag willen we u hiervan op de hoogte brengen.

Nieuwe expositie

In het Therapeuticum zijn momenteel kunstwerken te zien van Ellen Teunissen