Barbara Poldervaart

Sinds 2002 werk ik bij het Therapeuticum Utrecht als antroposofisch verpleegkundige. Op mijn achtste maakte ik kennis met de antroposofie en dat maakte diepe indruk op mij. Naast het opvoeden van mijn drie kinderen heb ik jaren gewerkt als peuterjuf in het Vrije School-onderwijs. Ik heb de opleiding tot verpleegkundige gevolgd en in 2000 ook de aanvullende antroposofische verpleegopleiding. Daar is mijn enthousiasme voor de uitwendige therapie gewekt.


Naast uitwendige therapie geef ik ook oliedispersie borstelbaden (voor meer informatie over deze bijzondere baden zie de beschrijving uitwendige therapie).

Ik heb veel affiniteit met de medicinale werking van verschillende planten. De oliën, zalven en theeën die hieruit bereid worden zetten we in voor een behandeling. Voor mij is het een uitdaging om precies de goede olie te vinden die aansluit bij de mens die ik voor me heb. Als me dat lukt, is mijn werkdag helemaal goed.
Het werken in een multidisciplinair team vind ik erg verrijkend. De inzichten die ik opdoe in de gezamenlijke patiëntbesprekingen ondersteunen me in het uitvoeren van mijn vak.

 

Naast het werk in de praktijk geef ik (telefonische) adviezen of behandelingen aan huis.

 

Pikt uw kind elke verkoudheid mee? Heeft het regelmatig oorontsteking?

Doe dan mee met ons programma en krijg advies over een behandeling op maat. De vitaliteit van uw kind wordt hiermee zo ondersteund, dat het deze verkoudheden beter zelf kan oplossen. Wist u dat elk kind iedere winter in aanraking komt met 5 verkoudheden? Het ene kind snottert een keer en het is over. De ander zit weken lang vol, blijft maar kwakkelen en snuiten, of ontwikkelt de ene oorontsteking na de ander.

Vergoedingen uitwendige therapies

Niet alle aanvullende verzekeringen vergoeden de verpleegkundige uitwendige therapies (zoals ritmische inwrijvingen, baden, wikkels en compressen). Enkele zorgverzekeraars die de uitwendige therapies WEL vergoeden (ook in 2017) zijn:

Vijf instructiefilms voor verschillende uitwendige behandelingen zijn te zien

Stel je voor je bent op vakantie aan het strand lekker zonnetje, frisse wind en dan ineens een flinke plensbui. Lekker verfrissend, maar het was toch teveel voor je oor: oorpijn! Kijk bij het uienoorkompres hoe de ui hier uitkomst kan bieden.