Barbara Poldervaart

Sinds 2002 werk ik bij het Therapeuticum Utrecht als antroposofisch verpleegkundige. Op mijn achtste maakte ik kennis met de antroposofie en dat maakte diepe indruk op mij. Naast het opvoeden van mijn drie kinderen heb ik jaren gewerkt als peuterjuf in het Vrije School-onderwijs. Ik heb de opleiding tot verpleegkundige gevolgd en in 2000 ook de aanvullende antroposofische verpleegopleiding. Daar is mijn enthousiasme voor de uitwendige therapie gewekt.


Naast uitwendige therapie geef ik ook oliedispersie borstelbaden (voor meer informatie over deze bijzondere baden zie de beschrijving uitwendige therapie).

Ik heb veel affiniteit met de medicinale werking van verschillende planten. De oliën, zalven en theeën die hieruit bereid worden zetten we in voor een behandeling. Voor mij is het een uitdaging om precies de goede olie te vinden die aansluit bij de mens die ik voor me heb. Als me dat lukt, is mijn werkdag helemaal goed.
Het werken in een multidisciplinair team vind ik erg verrijkend. De inzichten die ik opdoe in de gezamenlijke patiëntbesprekingen ondersteunen me in het uitvoeren van mijn vak.

 

Naast het werk in de praktijk geef ik (telefonische) adviezen of behandelingen aan huis.

 

Vergoedingen uitwendige therapies

Niet alle aanvullende verzekeringen (waaronder Zilveren Kruis) vergoeden de verpleegkundige uitwendige therapies (zoals ritmische inwrijvingen, baden, wikkels en compressen). Enkele zorgverzekeraars die de uitwendige therapies WEL vergoeden (ook in 2017) zijn:

Jet Kop komt verpleegkundige team voor uitwendige therapie versterken

Jullie hebben haar wellicht al eerder gezien als vervangster en sinds 13 december versterkt Jet Kop het verpleegkundig team voor de uitwendige therapie.

Vijf instructiefilms voor verschillende uitwendige behandelingen zijn te zien

Stel je voor je bent op vakantie aan het strand lekker zonnetje, frisse wind en dan ineens een flinke plensbui. Lekker verfrissend, maar het was toch teveel voor je oor: oorpijn! Kijk bij het uienoorkompres hoe de ui hier uitkomst kan bieden.